Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Χρειάζομαι αθλητικά συμπληρώματα διατροφής;


Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνει κάποιος αρχάριος είναι να υποθέτει ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων στον αθλητισμό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν σκοπό να «συμπληρώσουν» (επιπρόσθετα) την διατροφή και την προπόνηση και να την βελτιώσουν. Εάν η διατροφή και η προπόνηση κάποιου δεν είναι σε ισορροπία, τότε τα συμπληρώματα διατροφής δεν θα βοηθήσουν σε κάτι, παρόλο που οι εταιρίες διατροφής υποστηρίζουν το αντίθετο. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εταιρίες συμπληρωμάτων δεν περιορίζονται νομικά σχετικά με το τι αναφέρουν ότι τα προϊόντα τους μπορούν να βελτιώσουν. Κατά γενική ομολογία, μια εταιρία συμπληρωμάτων μπορεί να κάνει εντυπωσιακούς ισχυρισμούς για τα προϊόντα της χωρίς καμία αναφορά για το αν «λειτουργούν» ή ακόμα και αν είναι ασφαλή.
Η πλειοψηφία των περιοδικών, για μυϊκή τόνωση (body building) ή γυμναστική (fitness), δημοσιεύονται κυρίως για την προώθηση των αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής. Ένας έξυπνος καταναλωτής πρέπει πάντα να ελέγχει εάν πίσω από τα προϊόντα που προωθούνται υπάρχουν δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των εταιριών, όπως επίσης κριτικές των προϊόντων από άλλους καταναλωτές.
Να θυμάστε, η διατροφή, η εκγύμναση και η ξεκούραση έχουν προτεραιότητα από τα συμπληρώματα διατροφής. Αυτό αφορά επίσης και τις χρηματικές δαπάνες. Οι δαπάνες πρέπει να γίνονται πρώτα απ’όλα για την εγγραφή στο γυμναστήριο και τα τρόφιμα πριν την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.
Πανταζής Τάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες