Η ποικιλία στη διατροφή και η επιλογή τροφίμων από όλες τις ομάδες έχει διαπιστωθεί ότι είναι από τα πιο σημαντικά «συστατικά» ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, που μπορεί να συμβάλει στην καλή μας υγεία. Πολύ συχνά όμως ακούγονται πληροφορίες για συγκεκριμένα τρόφιμα που ενδεχομένως επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την αθλητική απόδοση, ενώ παράλληλα γράφονται φήμες για elite αθλητές και ιδιαίτερες διατροφικές επιλογές που μπορούν να τους ανεβάσουν στα σκαλοπάτια του βάθρου. Ας δούμε αναλυτικά κάθε ομάδα τροφίμων και ποια είναι η θέση της στην αθλητική διατροφή.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι τροφές που ξεχωρίζουν ανάλογα με τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν στην κάθε κατηγορία τροφίμων.
Κατηγορία τροφίμου | Super food | + |
Κόκκινο Κρέας | Μοσχάρι | Εξαιρετική πηγή ενέργειας και σιδήρου |
Λευκό κρέας | Στρουθοκάμηλος | Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, χαμηλό σε λίπος και πάρα πολύ πλούσιο σε σίδηρο, πολύ καλή πηγή βιταμινών B12 και Β6, πολύ φτωχό σε χοληστερίνη. |
Ψάρι | Σαρδέλες, γαρίδες | Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, και σιδήρου, αντιφλεγμονώδη δράση |
Γαλακτοκομικά | Γάλα, γιαούρτι | Καλή πηγή πρωτεΐνης και υδατανθράκων, ασβεστίου |
Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά | Προϊόντα ολικής άλεσης | Εξαιρετική πηγή υδατανθρακών (ενέργειας), βιταμινών του συμπλέγματος Β, πλούσια σε φυτικές ίνες αντιοξειδωτικών και μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και το σελήνιο. |
Λίπη | Ελαιόλαδο, σουσάμι | Εξαιρετικής πηγές της βιταμίνης Ε, φυτικών ινών και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. |
Όσπρια | Όλα σε συνδυασμό με βιταμίνη C | Καλές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου, διαθέτουν χαμηλά ποσοστά λίπους |
Λαχανικά | Μπρόκολο | Αντιοξειδωτική προστασία και πλούσια πηγή βιταμίνης C |
Ξηροί καρποί | Όλοι σε ελεγμένες ποσότητες | Πλούσια πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων |
Αβγό | Όλα τα είδη | Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, φωσφόρου, και βιταμίνης Α |
Αυτή η ομάδα τροφίμων αποτελεί τη βάση της διατροφικής πυραμίδας, μια από τις καλύτερες πηγές ενέργειας, βιταμινών του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικών και μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και το σελήνιο. Πριν την άσκηση, είναι προτιμότερο κάποιες φορές το λευκό ψωμί, τα απλά δημητριακά πρωινού και το λευκό ρύζι, γιατί είναι πιο φτωχά σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται το γαστρεντερικό σύστημα και ο οργανισμός να φορτίζεται πιο άμεσα με ενέργεια. Επίσης, το λευκό ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού έχουν πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη από τα αντίστοιχα ολικής άλεσης. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο σύμφωνα με το οποίο τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες κατατάσσονται ανάλογα με την ικανότητά τους να αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος. Κάθε τρόφιμο ή συνδυασμός τροφίμων μπορεί να έχει γλυκαιμικό δείκτη μέχρι 100, τιμή που έχει η γλυκόζη. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν ιδιαίτερα τη γλυκόζη και την ινσουλίνη και συμβάλουν ιδιαίτερα στην αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου μετά την προπόνηση. Γι’ αυτό το λόγο προτιμήστε στα πρώτα 30 λεπτά μετά την άσκηση την κατανάλωση αυτών των τροφίμων. Όλες τις άλλες ώρες είναι καλύτερα να καταναλώσετε ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, ανεπεξέργαστο ρύζι και δημητριακά, όπως η βρώμη, η σίκαλη και το muesli, γιατί είναι τρόφιμα πιο πλούσια σε βιταμίνες, βελτιώνουν την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος στην καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Πότε είναι προτιμότερο να καταναλώνονται οι τροφές σε σχέση με την προπόνηση.
Πριν την προπόνηση | Λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, επεξεργασμένα δημητριακά, φρούτα |
Αμέσως μετά την προπόνηση | Αβγά, γαλακτοκομικά, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, επεξεργασμένα φρούτα |
Μετά την προπόνηση | Κόκκινο κρέας, πουλερικά και λευκό κρέας, ψάρι και θαλασσινά, όσπρια, ψωμί, δημητριακά, και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ανεπεξέργαστο ρύζι (μαύρο), λαχανικά, φρούτα, λίπη, ξηροί καρποί |
Ένα έντονο προπονητικό πρόγραμμα αυξάνει τις απαιτήσεις του οργανισμού σε αντιοξειδωτικά και ποικιλία βιταμινών. Τα λαχανικά είναι ιδανικά γιατί ενώ είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε θερμίδες. Συνοδεύστε κάθε κυρίως γεύμα με ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά , και μην ξεχνάτε να έχετε ποικιλία, δηλαδή να λαμβάνετε πολλά διαφορετικά είδη. Το πορτοκάλι και κίτρινα λαχανικά είναι πλούσια σε καροτένια, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ποιο πλούσια σε φυλλικό οξύ. Μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης C, η οποία είναι επίσης αντιοξειδωτική, θα βρείτε στο μπρόκολο, τις κόκκινες πιπεριές και το σπανάκι. Αποφύγετε τα πολλά λαχανικά την ημέρα πριν τον αγώνα, καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και μπορεί να επιβαρύνουν το γαστρεντερικό σύστημα.
Τα φρούτα ενώ είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά, έχουν μία σημαντική διαφορά. Είναι αρκετά πλούσια σε υδατάνθρακες, γεγονός που τα καθιστά ιδανική πηγή ενέργειας πριν την προπόνηση και απαραίτητα για την αποκατάσταση. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποιες φορές και για ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης προπόνησης, που διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα, εάν είναι ανεκτά από το στομάχι και πέπτονται εύκολα. Μια μέτρια μπανάνα μπορεί να περιέχει περίπου 25-30 γρ. υδατανθράκων ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει για ενέργεια περίπου 30-60γρ. υδατανθράκων από αυτούς που προσλαμβάνει μέσω της τροφής κατά τη διάρκεια μιας ώρας μέτριας ή έντονης φυσικής δραστηριότητας. Άρα μια μπανάνα, ή κάποιο άλλο φρούτο ή ένας φρέσκος χυμός μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί άφοβα για ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε τον καθημερινό κανόνα διατροφής που συστήνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής η πρόσληψη λίπους θα πρέπει να καλύπτει το 20-35% των ενεργειακών αναγκών του αθλητή ενώ μείωση της πρόσληψης λίπους κάτω από 20% δεν φαίνεται να βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Στο πλαίσιο αυτής της σύστασης σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο 3.000 θερμίδων, μπορεί να αντιστοιχούν 2-3 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο και 1 χούφτα ξηροί καρποί ( σε ένα διαιτολόγιο που περιέχει κρέας χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος ή ψάρι). Τα φυτικά έλαια με πρωταγωνιστή της μεσογειακής διατροφής το ελαιόλαδο, αλλά και άλλες πηγές λίπους, όπως το σουσάμι και τα παράγωγά του (ταχίνι, χαλβάς), το αβοκάντο και ο λιναρόσπορος αποτελούν εξαιρετικές πηγές της Βιταμίνης Ε, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, όπως και πολλές άλλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, το σουσάμι και τα παράγωγά του είναι παράλληλα εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το σελήνιο, το οποίο έχει επιπλέον αντιοξειδωτική επίδραση. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης αυξάνεται το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στο αίσθημα κόπωσης, για αυτό το λόγο και είναι σημαντικά τα αντιοξειδωτικά στην διατροφή όσων ασκούνται έντονα. Επειδή η πέψη του λίπους καθυστερεί, δεν μπορεί να είναι μέρος ενός γεύματος αμέσως πριν την προπόνηση ή κατά τη διάρκειά της, καθώς η ενέργεια που παρέχει στον οργανισμό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως. Καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιείτε ποσότητα καλών πηγών λίπους στα γεύματα που δεν είναι ακριβώς πριν την προπόνηση.
Οι ξηροί καρποί μπορεί να ανήκουν στην ομάδα των λιπών αλλά είναι ευεργετικό καθώς τα λίπη τους είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ενώ παράλληλα περιέχουν και μια ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης. Είναι πολύ καλές πηγές μετάλλων όπως το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος αλλά και Βιταμίνης Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και φαίνεται να έχουν και αντιφλεγμονώδη επίδραση στον οργανισμό. Καταναλώστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς στο πρωινό ή σαν σνακ 4-5 φορές την εβδομάδα για να συμπληρώσετε την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Αποφύγετε την κατανάλωσή τους πριν την προπόνηση, καθώς πέπτονται αργά και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.
Όπως φαίνεται οι σωστοί συνδυασμοί και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας στηρίζει σε κάθε προπονητικό ή αγωνιστικό σας βήμα. Είναι καλό να καταναλώνετε τρόφιμα από κάθε ομάδα και να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε καλή θρέψη και υγεία, απαραίτητα συστατικά για την διαρκή βελτίωση της αθλητικής σας απόδοσης.
Πηγή: www.fitsn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου